Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ


Ο μικρός κατάγραφος μονόχωρος ναός του Α. Γεωργίου αποτελεί μνημείο με διακοσμητικά σύνολα υψηλών προδιαγραφών στον οποίο αποτυπώνονται σπάνιοι εικονογραφικοί τύποι π.χ. Πρωτότυπος είναι ο επιτάφιος θρήνος και μοναδική η παράσταση του Ευαγγελισμού
Στην παράσταση του Αγίου Γεωργίου υιοθετείται ο σπάνιος στην κρητική εικονογραφία τύπος του Θαλλασοπεράτη ο οποίος ταυτόχρονα συνδέεται με στοιχεία της στάσης του έφιππου Αγίου της Δρακοκτονίας
Ο φωτοστεφανωμένος Άγιος είναι νεαρός, ντυμένος με στρατιωτική στολή με κόκκινο μανδύα που ανεμίζει. Έχει σηκωμένο το δεξί χέρι με το αριστερό κρατά τα γκέμια του αλόγου και φέρει κόκκινη τριγωνική ασπίδα διακοσμημένη με σταυρό. Το άλογο καλπάζει προς αριστερά σηκώνοντας ταυτόχρονα τα δυο του πόδια πάνω από μεγάλους συνεχόμενους και εφαπτόμενους ομόκεντρους κύκλους που μοιάζουν με σχηματοποιημένα κύματα.

Εκμεταλευόμενος τούτη τη σιωπή χωρίς πανηγύρι στον Αϊ Γιώργη ο πολιτιστικός σύλλογος μαζί με τις ευχές στους Γιώργηδες και Γεωργίες παραθέτει το τραγούδι του Αϊ Γιώργη όπως το διηγήθηκε η Λέλα Ηγουμενάκη και μας το έστειλε η κόρη της Μερόπη από Αμερική. 

 

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αποστολιανών παρουσιάζει εργασίες-μελέτες που αφορούν την παράδοση και την ιστορία του χωριού. Οι εργασίες και μελέτες έχουν γίνει από συγχωριανούς και τους ευχαριστούμε που μας παραχωρούν τέτοιο πολύτιμο υλικό. Οι εργασίες εμφανίζονται από την πιο πρόσφατη.

 1. " Ήβαλε τα μαύρα ρούχα και δεν τα’βγαλε ποτέ. Είκοσι χρονώ κοπελιά…" του Γεωργίου Α. Καλογεράκης δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Θραψανού Πεδιάδος. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
 2. Ήθη και έθιμα της Mεγάλης Eβδομάδας και του Πάσχα στους Αποστόλους Ηρακλείου. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 3. H ιστορία της οικογενείας των Μπαρμαρηγέων απο τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

 4. Αλώνια, Γειτονές, Δεξαμενές, Μάντρες, Πηγάιδια και Τοπωνύμια Απόστόλων Πεδιάδας, από τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τo διαβάσετε εδώ.
 5. Η "Αποστολιανή προσευχή" όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Μας την έδωσε η κ Μαρία ΔαμιανάκηΜπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
 6. Οι τελευταίοι Μουσουλμάνοι κάτοικοι των Αποστόλων, από τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τo διαβάσετε εδώ.
 7. Τα χαμένα Επαγγέλματα των Αποστολιανών, από τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τo διαβάσετε εδώ.
 8. Έθιμα του Πάσχα στους Αποστόλους-Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα. Άρθρο από το Made in Crete. Μπορείτε να τo διαβάσετε εδώ.
 9. Πεσόντες υπέρ πατρίδος Αποστολιανοί, από τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
 10. Η Βυζαντινή εκκλησία του Αϊ Γιώργη στους Αποστόλους Πεδ/δος, από τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
 11. Η μάχη στον Αϊ Γιάννη το στενιώτη στους Αποστόλους Πεδ/δος, από τον Νίκο Μανόλα Ηγουμενάκη. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
 12. CD Αποστόλων. Ο Πολιτιστικός μας σύλλογος με τη βοήθεια του Ιωάννη Γ. Πετροδασκαλάκη παρουσιάζει αυτά τα ιστορικά στοιχεία, στην προσπάθεια του να διατηρήσει και να μεταδώσει στις νεότερες γενιές την ιστορία του χωριόυ μας.

  1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ - ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

  2. ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟΥ

  3. ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟΥ

  4. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ οικ. ΠΕΤΡΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

  5. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

  6. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

  7. Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ

  9. ΑΚΜΗ - ΚΡΙΣΗ - ΑΣΤΥΦΙΛΙΑ

  10. Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Αφήγηση: Ιωάννης Γ. Πετροδασκαλάκης

  Επιμέλεια: Νίκος Πετρουγάκης, Χριστίνα Πετροδασκαλάκη

  Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την παραγωγή του CD